Μονάδα Μελέτης Ύπνου

Α' Ψυχιατρική Κλινική

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας κατά τον ύπνο

Το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας κατά τον ύπνο (Obstructive Sleep Apnea Syndrome – OSAS) προσβάλλει κυρίως υπέρβαρους άνδρες (αναλογία ανδρών/γυναικών 2-3:1), συνήθως ηλικίας άνω των 50 ετών και η συχνότητά του στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται γύρω στο 5-10%. Στις γυναίκες εκδηλώνεται σπανιότερα, συνήθως μετά την εμμηνόπαυση. H αποφρακτικού τύπου άπνοια χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόφραξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και τα οποία συνοδεύονται από μείωση του κορεσμού του αίματος σε οξυγόνο.

Τα απνοϊκά επεισόδια μπορεί να διαρκούν και πάνω από ένα λεπτό και επαναλαμβάνονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στις βαριές περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν περισσότερα από 500 επεισόδια άπνοιας μέσα σε μία νύχτα. Η διάγνωση και εκτίμηση του συνδρόμου γίνεται στο εργαστήριο ύπνου όπου καταγράφεται η διακοπή της ροής του αέρα, ενώ συνεχίζονται οι εργώδεις προσπάθειες του ατόμου να αναπνεύσει. Τα υπνοπολυγραφικά κριτήρια που απαιτούνται για να τεθεί η διάγνωση της διαταραχής είναι να καταγραφούν περισσότερες από 10-15 αποφρακτικές άπνοιες διάρκειας μεγαλύτερης των 10sec ανά ώρα ύπνου και οι άπνοιες αυτές να συνδέονται με συχνές αφυπνίσεις, βραδυ-ταχυκαρδία και μείωση του κορεσμού του αρτηριακού οξυγόνου.

Η διαταραχή, εφόσον χρονίζει, μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτικά επιδεινούμενη αρτηριακή και πνευμονική υπέρταση, αρρυθμίες, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο. Επιπλέον, λόγω της υπνηλίας, αυξάνει σημαντικά η πιθανότητα ατυχημάτων και συνολικά επιδεινώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών.